Żywienie szczeniaka (szczeniąt)

karmienie-szczeniaka

Podstawowym pytaniem, które nowi „rodzice” szczeniaka zadają lekarzowi weterynarii przy pierwszej wizycie jest w jaki sposób powinniśmy prawidłowo go żywić?

Ustalając menu  naszego psa bierzemy pod uwagę jego wiek i potrzeby. Dieta szczeniaka jest inna niż psa dorosłego, starego czy suki ciężarnej. Ważne jest, aby jedzenie miało temperaturę pokojową. Jedzenie prosto z lodówki może mu zaszkodzić, a zbyt gorące – poparzyć język i zniechęcić do jedzenia. Każdy nowy właściciel zadaje sobie pytanie, czy lepsze dla psa jest pożywienie przygotowane domowym sposobem, czy łączyć psią puszkę z tzw. wypełniaczem czyli ryżem lub makaronem, czy też podawać suchą karmę. Przygotowanie jedzenia domowego jest najtańsze, ale też najbardziej pracochłonne. Skład i ilość dziennej dawki jedzenia powinien ustalić dla danego psa lekarz weterynarii. Jeśli chodzi o konserwy można kupić puszki wyłącznie mięsne  i łączyć z wypełniaczem i jarzynami, lub podawać pełnowartościowy posiłek ze wszystkimi potrzebnymi składnikami. Najprościej jest karmić psa suchą karmą. Jest to pokarm zbilansowany i  i pełnowartościowy. Trzeba tylko koniecznie wziąć pod uwagę to, że pies karmiony suchymi mieszankami musi dostawać trzy razy więcej wody niż żywiony pokarmem wilgotnym. Dobrze jest także wiedzieć, że codzienne zapotrzebowanie psa na kalorie to:

  • szczeniak ok. 200 kcal na l kg wagi,
  • dorosły ~ 120 kcal na l kg wagi,
  • a stary pies – ok. 50 kcal na l kg wagi ciała.

Przez pierwsze dni w naszym domu szczeniak powinien dostawać to, co dawał mu hodowca lub poprzedni właściciel .Każdą zmianę jedzenia, wprowadzamy stopniowo aby nie wystąpiły zaburzenia żołądkowe. Szczeniaka początkowo karmi się 4, 5 razy dziennie, podając niewielkie ilości jedzenia. Musi być ono w miarę urozmaicone i składać się z  dwóch części mięsa i l części pokarmu roślinnego. Mięso podajemy zawsze chude z ryżem lub specjalną karmą dla szczeniąt. Zamiennie dajemy trochę białego sera, kaszkę mleczną dla niemowląt, od czasu do czasu odrobinę żółtka. Mleko to dobre zródło wapnia, ale niekiedy może powodować biegunki i wtedy można je zastąpić jogurtem. Jedzenie podajemy w małych porcjach, a nie dojedzone resztki wyrzucamy, aby nie zjadł nic popsutego, bo to może przysporzyć właścicielom nie lada kłopotu, kiedy taki maluch  zachoruje. Można także postawić miseczkę z suchym pokarmem dla  szczeniąt, aby malec miał stały dostęp do jedzenia i sam regulował sobie ilość dziennego zapotrzebowania na jedzenia, zwłaszcza jeśli jest to pies dużej rasy. Jest to metoda podobna do karmienia niemowląt na tzw. życzenie, tak powszechne obecnie w profilaktyce małych dzieci.

W różnym wieku pies ma nieco inne potrzeby żywieniowe. Może przy okazji wytłumaczy Pan, jak prawidłowo karmić psa, kiedy podrośnie i zestarzeje się?

Pies dorosły może już jeść dwa razy dziennie, przy czym dzielimy to na lekkie śniadanie i obiado-kolację pamiętając, aby było to zawsze o tej samej porze, bez dokarmiania go  różnymi „smakołykami” w postaci słodyczy czy resztek  z obiadu domowego. Psy jedzą łapczywie i to co dostaje trzeba drobno pokroić i wymieszać. Zwykle dajemy jedną część mięsa i dwie części pokarmu roślinnego, ale zależy to od tego czy pies dużo biega, czy wyleguje się na posłaniu większą część dnia, no i od jego indywidualnej przemiany materii

Stary pies mniej się rusza, mniej ma zębów, wolniejszą przemianę materii. Biorąc to wszystko pod uwagę dostosowujemy ilość i wartość energetyczną podawanego pokarmu. U zbyt grubych psów występują zaburzenia w układzie krążenia, co w rezultacie prowadzi do szybszej śmierci zwierzęcia. A więc dajemy dobre, chude mięso, twaróg, zmniejszamy ilość wypełniacza i nie podajemy kości. Możemy też żywić starego psa specjalnym,  pokarmem dla seniorów.

Bywa i tak, że mamy w domu suczkę i zdecydowaliśmy się na to aby urodziła szczeniaki. Czy żywienie suki ciężarnej i w połogu powinno się różnić od menu innych psów?

W okresie ciąży u suki zwiększa się znacznie zapotrzebowanie na białko i substancje mineralne, składniki potrzebne dla szybko rozwijających się płodów. Podajemy  więcej mięsa i niewielką ilość składników roślinnych. Jedzenie musi być lekkostrawne , nietłuste mięso, podroby, wyroby mleczne jak sery, twarogi, mleko, oraz surowe jajka. Nie musimy zbytnio zwiększać samej ilości jedzenia, które w tym wypadku  podajemy  cztery razy dziennie w mniejszych porcjach.